Exkurze za památkami, které obdivuje celý svět

Ve dnech 19. – 23. 9. 2023 se zájemci z kvinty, septimy a oktávy vltavotýnského gymnázia vydali na 5denní cestu po střední a jižní Itálii, při níž navštívili Vatikán, nejzajímavější antické, renesanční a barokní památky v Římě, vystoupali na Vesuv a prozkoumali starověká města Pompeje a Herculaneum.

Hlavní město dávného impéria – Řím – se pro žáky stalo magnetem v nabitém programu poznávací exkurze. Není se co divit, jen málokdo nikdy neslyšel o takových architektonických skvostech, jako jsou Koloseum, Forum Romanum, Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, Pantheon či Circus Maximus.

Všechny uchvátilo monumentální Koloseum, Forum Romanum je absolutní unikát (i když dnes jde spíše „jen“ o archeologické naleziště z dob starověkého Říma) a nejzachovalejší antický chrám Pantheon se pyšní největší klenbou, která byla kdy postavena. Bazilika svatého Petra je jedna z nejdůležitějších vatikánských památek, jejíž podobu postupně změnili Raffael Santi, Michelangelo Buonarroti a Gian Lorenzo Bernini. K symbolům Říma určitě patří také Španělské schody, fontána di Trevi a řeka Tibera, přes níž vede krásný most Sant‘ Angelo.

Hitem exkurze se stal výstup na Vesuv. Výhledy jsou odtud famózní jak dovnitř kráteru, tak zejména na Neapolský záliv včetně ostrovů Capri a Ischia. Dalšími cíli byla starověká města Pompeje a nedaleké Herculaneum, za jejichž zkázou stojí právě výbuch Vesuvu v roce 79 n.l. Nechyběla ani krátká zastávka u Tyrhénského moře, kde mnohé překvapil hrubší černý písek na pláži.

Kromě poznatků si z exkurze žáci odvezli i gastronomické zážitky – pizza, focaccia, spaghetti, lasagne, gelato nebo cappuccino nemohou lépe chutnat nikde jinde než v Itálii.

A jestli opravdu všechny cesty vedou do Říma, určitě se někteří do Věčného města vrátí. 🙂

Mgr. Ivana Hošková

Trvalý odkaz na tento příspěvek.