Přednáška o elektromobilitě

V posledních letech se hodně skloňuje pojem elektromobilita. I v Týně můžeme často vidět elektromobily, elektrokoloběžky i elektrokola. Proto jsme přivítali nabídku přednášky našeho absolventa ing. Jana Špatného na téma: Chemie je všude, aneb Konstrukce elektroautomobilů ve Škodě Auto.

Jan Špatný na našem gymnáziu maturoval v roce 2009, po maturitě studoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. Už v roce 2012 se podílel na konstrukci létajícího kola, o čemž byla reportáž v České televizi a přednáška na týnském gymnáziu. Ing. Špatný vede v mladoboleslavské škodovce tým eMobility v oddělení Aftersales business developmentu.

V pátek 6.10.2023 se vybraní žáci septimy a oktávy mohli seznámit s historií a současností mladoboleslavské automobilky. Žáci se dozvěděli, jak se dnes recyklují baterie z elektromobilů a jak elektroinženýr musí ve své práci spolupracovat i s dalšími odborníky, třeba s chemiky.

Jan Špatný svým následovníkům sdělil že, pokud se někdo chce učit, má dnes neomezené možnosti uplatnění. Přitom pochválil komplexnost studia na gymnáziu, kdy získal kontext a přehled v mnoha oborech.

Mgr. Jiří Šálený, učitel chemie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.