Jaderná maturita 2024

Ve dnech 5. až 7. června 2024 se čtveřice septimánů (Kateřina Kruppová, Adriana Leštinová, Libor Novotný a Tereza Žižková) zúčastnila Jaderné maturity, která je určena pro studenty gymnázií a technicky zaměřených středních škol. Připravený třídenní program na ETE byl pro ně nejen vzdělávací, ale také velmi zábavný a inspirativní.

Jaderná maturita je unikátní edukativní iniciativa, kterou organizuje Skupina ČEZ ve spolupráci s odborníky z jaderného průmyslu. Cílem je seznámit zúčastněné s praktickými aspekty jaderné energetiky, podpořit jejich zájem o technické obory a nabídnout jim pohled do budoucnosti tohoto dynamického odvětví.

Během tří dnů měli studenti možnost navštívit různé části jaderné elektrárny, setkat se s tamními experty a zúčastnit se různorodých přednášek. Program byl nabitý aktivitami, jako byla například kompletní exkurze po celém areálu ETE. Septimáni si prohlédli kontrolované pásmo včetně turbín, parogenerátoru a chladicích věží a mimo jiné i simulátor určený pro výcvik operátorů reaktorového bloku. Bylo obohacující vidět, jak vše funguje v praxi, jež byla záhy doplněná i o teorii ve formě několika přednášek se zaměřením na fyzikální principy jaderné energetiky, bezpečnostní opatření a aktuální výzvy, kterým tento obor čelí, kupříkladu SMR či potenciální dopady úložiště jaderného odpadu na okolí.

Velkým finále byl krátký test, kterým se celá akce završila a ve kterém si účastníci potvrdili své nově nabyté znalosti. Všem z našeho gymnázia se podařilo uspět a domů si odváželi i hezké ceny, které jim organizátoři za jejich snahu štědře věnovali.

Účast na Jaderné maturitě byla pro naše studenty jedinečnou příležitostí, která jim otevřela nové obzory a přinesla mnoho inspirace pro jejich budoucí studium a kariéru.

Adriana Leštinová, septima

Trvalý odkaz na tento příspěvek.