Za skvosty Toskánska a Ligurie

Sextáni, oktaváni a zájemci z kvarty a septimy se ve dnech 16. – 20. 9. 2024 zúčastnili exkurze do Toskánska a Ligurie, která nabídla kombinaci historie, umění, gastronomie a neobyčejných přírodních krás.

První den strávili ve Florencii, kolébce renesance. Nejdříve viděli město z Michelangelovy vyhlídky a pak se vydali po stopách slavných sochařů, malířů, architektů a literátů. Zhlédli vybrané památky, např. kostel Santa Croce, Duomo, zvonici, baptisterium, Špitál neviňátek, kostel San Lorenzo s hrobkami členů rodiny Medici a Palazzo Vecchio, před nímž stojí replika sochy Davida od Michelangela. Po společném obědě v místní restauraci následovala prohlídka Galerie Uffizi, jež ukrývá díla významných italských i zahraničních umělců. Florencii nelze popsat slovy, ta se musí zažít a vnímat všemi smysly!

Ke klenotům Toskánska patří také města Pisa a Lucca. V Pise navštívili památky na náměstí Zázraků – baptisterium, hřbitov Camposanto, katedrálu, šikmou věž a muzeum, Lucca ohromila zachovalými středověkými hradbami a výhledem z věže Torre dei Guinigi porostlou duby. Po procházce malebnými uličkami Luccy ochutnali italské speciality v restauracích na náměstí Anfiteatro, které zaujme oválným tvarem, protože se nachází na místě římského amfiteátru. Vpodvečer zbyl čas na koupání v Tyrhénském moři.

Jednu z nejkrásnějších přímořských scenérií na světě obdivovali studenti v oblasti Cinque Terre na pobřeží Ligurského moře. Vypluli z přístavu La Spezia, aby si prohlédli někdejší římský přístav Porto Venere s nádherným románským kostelem a citadelou nad mořem. Při vyhlídkové plavbě pozorovali pobřeží, které zdobí 5 malebných městeček s pestrobarevnými domky doslova přilepenými na skalách. Navštívili Monterosso al Mare, vlakem přejeli do Vernazzy a do Riomaggiore a zpět do města La Spezia, odkud se autobusem vrátili do ČR.

Exkurze přinesla žákům opět spoustu nezapomenutelných zážitků a především poznání, protože cestování je nejpříjemnější způsob vzdělávání.

Arrivederci, bella Italia!

Ivana Hošková

Trvalý odkaz na tento příspěvek.