Gymnázium navštívili studenti z šesti různých zemí světa

2015edison-clanekV týdnu mezi 23. únorem a 1. březnem zavítali do Týna nad Vltavou v rámci projektu Edison zahraniční studenti z různých koutů naší planety. ZŠ Hlinecká požádala naši školu o pomoc s organizací výuky vedenou členy zahraniční výpravy, takže se dvanácti našim gymnazistům dostalo příležitosti osobně poznat neobvyklou návštěvu a využít netradičním způsobem své znalosti angličtiny.

Ve čtvrtek 26. února se pak všichni společně sešli na půdě naší školy, kde Michelle z Indonésie, Jess z Austrálie, Leonardo z Brazílie, Maggie z Číny, Joanna z Tchaj-wanu a Ivette z Mexika pomocí prezentací a diskuzí představili v angličtině svou zemi, kulturu, zvyky a další zajímavosti z každodenního života.

Nedílnou součástí programu byly i mimoškolní aktivity, díky kterým i mnoho našich studentů získalo možnost navázat kontakt s lidmi, kteří do našeho města jen tak často nezavítají.

Projekt Edison se ukázal jako velice smysluplný a přínosný, a proto se do něj bude i naše gymnázium snažit v příštím roce znovu zapojit.

A co o projektu říkají přímo naši studenti, kteří se ho zúčastnili?

„Ve škole jsem se studenty strávila tři dny. Ve středu jsem překládala program Joanny z Tchaj-wanu, ve čtvrtek jsem pomáhala Jessice z Austrálie a pátek jsem strávila s Maggie z Číny. Za tu dobu jsem se dozvěděla spoustu nových věcí a zajímavostí o každé z jejich zemí. Největší radost mi udělala možnost popovídat si anglicky a navázat nová přátelství. Projekt se mi velmi líbil, jsem ráda, že jsem se zapojila. Doufám, že příští rok se akce bude opakovat.“ Martina Hospodářská, VI.

„Projekt Edison nabízí neuvěřitelně multikulturní zážitek, při kterém si uvědomíte cenu znalosti cizího jazyka, díky němuž se dozvíte mnoho informací nejen o jiných zemích, ale i o obyčejných lidech jako takových. Komunikace nám umožňuje bourat mýty a uvádět věci na pravou míru. Účast v tomto projektu nám dala šanci poznat, že lidé jsou velice rozdílní, ale přesto úplně stejní.“ Andrea Zvoníčková, VII.

„Projekt se mi moc líbil. V pondělí jsem pomáhala překládat na ZŠ Hlinecká Maggie z Číny, se kterou jsem celý ten týden měla možnost i bydlet. Společně jsme doma vařili, hráli různé hry a večer se koukali na nějaký český film s anglickými titulky. Také jsme doma uskutečnili jakousi ‚školu učení‘, kdy se nás Maggie pokoušela naučit něco čínsky a my ji zase česky. V úterý jsem překládala Joanně z Tchaj-wanu. Celkově jsme měli možnost poznat všechny, protože jsme trávili čas s nimi v jedné místnosti, a kdo chtěl, tak se účastnil i mimoškolních aktivit s cizinci. Kromě šance mluvit cizím jazykem jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informacích o každé zemi.

Za sebe můžu říct, že to byla dobrá zkušenost, která mi přinesla hodně nového a určitě bych byla ráda, kdyby se tento projekt podařil uskutečnit i na naší škole. :-)“ Gabriela Helešicová, VI.

„Jsem moc ráda, že nám ZŠ Hlinecká umožnila aktivně se podílet na projektu Edison. Jednak jsme během několika dní stihli poznat vrstevníky vyrůstající v jiných kulturách stovky kilometrů daleko a druhak jsme si vyzkoušeli, jak náročná je práce učitele – udržet pozornost místnosti plné dětí dalo zabrat.“ Ludmila Koberová, VII.

Všem studentům, kteří se do projektu zapojili, děkujeme a doufáme, že se i příští školní rok dočkáme podobně milé návštěvy.

Mgr. Lukáš Boček

Fotografie z projektu Edison 2015

Trvalý odkaz na tento příspěvek.