Svéhlavý a originální. Saturnin.

V Jihočeském divadle již devátou sezónu hrají poetickou komedii Saturnin. Díky výborné režii Jana Jirků se tak divák ocitá na ,,letní dovolené“, která trvá něco málo přes dvě hodiny. Zájemci z kvarty, sexty a septimy si tuto „letní dovolenou“ užili 4. listopadu 2014.

V úvodním rozhovoru představení informuje Jiří Slabihoudek, hlavní hrdina, svého přítele doktora Vlacha o tom, že si nedávno najal sluhu Saturnina. Saturnin se díky své povaze stává neobyčejně originální a humornou postavou. Projevem Saturninovy zběsilé a nevyzpytatelné povahy je například přestěhování svého pána na loď. Následně se děj odehrává na chatě, kde sledujeme pobyt hlavního hrdiny, Saturnina, dědečka, tety Kateřiny a Milouše a také slečny Barbory, o jejíž srdce bojuje jak Jiří, tak potrhlý Milouš.

Kromě postavy Saturnina (Roman Nevěčný) exceluje v příběhu i postava tety Kateřiny v podání Daniely Bambasové. Kateřina je otravná bytost, která děsí své okolí už jen svou přítomností a představuje postrach každé rodiny. Vyniká barevným outfitem, pronikavým ,,ječákem“ a jazykem, ve kterém využívá velké množství přísloví. V závěru představení se ale Kateřina mění na Květinku Martu a přednese nevídaný monolog plný patosu a přehnaných gest.

Scéna divadelního představení byla poměrně jednoduchá a víceméně statická. Střed jeviště tvořila točna, která zprostředkovávala mírné změny prostředí. Proto se děj odehrával jak v interiéru dědečkovy chaty, tak v lesnatém okolí.

Během celého představení byla na jevišti přítomna živá hudba, která podmanivě dokreslovala letní atmosféru prostředí i samotného děje. Kapela přivítala návštěvníky již ve foyeru před představením a ve své produkci pokračovala i o přestávce.

Tato poetická komedie je založena především na hravém slovním humoru okořeněném prvky humoru anglického a situačního. Suverénně největší aplaus sklidil Václav Vodička, jenž v inscenaci představuje neuvěřitelných šestnáct různých postav a jeho ztvárnění srnky je opravdu nezapomenutelné.

Přetvoření románu v poetickou komedii dopadlo výborně, což dokazuje celovečerní veselí v publiku. Skvěle zpracované divadelní dílo obsahuje kvalitní humor a přináší nevšední zážitek. Proto ho mohu jen a jen doporučit.

Lenka Kučerová, oktáva

Trvalý odkaz na tento příspěvek.