Němčina naostro

berchtesgaden_salzburg_01Už několik let nám byla slibovaná exkurze do Bavorska a Salzburgu. Když jsme se dozvěděli, že letos doopravdy 8. – 9. 6. 2015 pojedeme, neváhali jsme ani chvilku, a tak zájemci ze septimy a kvinty naplnili autobus do posledního místa.

První den exkurze byl naplněn nahlédnutím do nedávné historie návštěvou Berchtesgadenu s Orlím hnízdem v nadmořské výšce 1834 m. Zde měl Adolf Hitler svoji rezidenci a my bychom měli, kdyby nám více přálo počasí, krásný výhled na Bavorské Alpy a Königssee. Déle jsme se zdrželi v Obersalzbergu, jenž byl za 2. světové války pevností, kde nacističtí pohlaváři psali dějiny. Nyní je tento objekt s rozsáhlými podzemními katakombami vyplněn fotografickou výstavou vyobrazující hrůzné fungování nacionálního socialismu. Soudě podle výrazů účastníků zájezdu zanechala výstava hluboký dojem. Tíživá atmosféra se rozplynula až při odpolední projížďce po Königssee a prohlídce kostelíku sv. Bartoloměje. Večer jsme už vesele utužovali kolektiv při společné procházce.

Po noci strávené v penzionu, kde každému na polštář tematicky položili pralinku – Mozartovu kouli – se všichni cítili odpočatí a natěšení na toulky Salzburgem. V rodném městě W. A. Mozarta jsme viděli všechny nejvýznamnější památky – Dóm (Katedrála sv. Ruperta a Virgila), pevnost Hohensalzburg, Obilnou uličku a její obchody s roztomile umělecky vyvedenými vývěsními štíty, rodný dům Mozarta a mnoho dalšího. Odpoledne jsme pak navštívili zahrady zámku Hellbrunn s důmyslným systémem fontán, jež kdysi bavily arcibiskupa.

Večer jsme se vrátili domů s fotoaparáty vybitými, leč plnými pěkných fotek. Velký dík patří našemu panu průvodci, který nás velkou část jízdy autobusem bavil zajímavými fakty o navštívených místech či pouštěl související filmy. A ti, kteří doposud nevěděli, proč se učit německy, získali konečně motivaci. Němci jsou totiž docela příjemní, když na ně promluvíte po jejich.

Ludmila Koberová, septima

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.