Žáci gymnázia na Dnech vědy 6. 11. 2015

Jako každý rok měli studenti sexty až oktávy týnského gymnázia opět příležitost zúčastnit se Dnů vědy na pražské Akademii věd. V letošním roce nešlo pouze o fyziku, ale zavítali jsme i na výzkumná pracoviště v oboru chemie.

Nejdříve jsme navštívili Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR, který se věnuje výzkumu a vývoji optických vláken a vláknových laserů. Zjistili jsme, k čemu nanovlákna vlastně jsou a jaké je jejich využití. Na vlastní oči jsme viděli, jak se takové vlákno vyrábí, a většina z nás si své vlákno mohla amatérsky také vytvořit. Nakonec jsme řešili malý kvíz, abychom si ověřili, jak moc jsme byli při výkladu pozorní.

Jen o pár budov dál, v Ústavu chemických procesů AV ČR, který je významným centrem výzkumu v oblasti chemie a biochemie, jsme si v menších skupinkách s průvodcem prošli několik specializovaných pracovišť. Viděli jsme, jak funguje „obrovský magnet“, pomocí kterého se dá zjistit složení látek přírodního i umělého původu. Také jsme objevili značný vliv aerosolů (suspenzí tuhých a kapalných částic ve vzduchu) na řadu přírodních procesů a seznámili jsme se s dalšími zajímavostmi z ostatních laboratoří.

Téměř čtyřhodinová exkurze nám díky praktickým ukázkám přiblížila fyziku a chemii jako zajímavé obory a motivovala nás k jejich studiu.

Marek Petřík, VII

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.