Do historie hopem, o Shakespearově díle i hip hopem

V pondělí 16. 1. 2017 se žáci tercie a kvarty zúčastnili exkurze do Prahy, na jejímž programu byla návštěva „Památníku Pečkárna“, výstavy Archa Noemova v Národním muzeu a večerní divadelní představení v Divadle v Dlouhé.

Dopoledne jsme se věnovali poznávání a vzdělávání. První skupina zavítala do Petschkova paláce, který se v době od května 1939 do května 1945 stal Hlavní úřadovnou říšské státní tajné policie (gestapo). V suterénu budovy, kde vězni a zatčení čekali na výslechy vyšetřovatelů gestapa, byl zřízen památník protinacistického odboje. V expozici „Památníku Pečkárna“ jsme si vyslechli výklad průvodce (člen ČSBS) a prohlédli si nejen jedenáct malých cel určených vždy pro jednoho vězně, ale i místnost vedle cel, tzv. domácí vězení – nazývané také „biograf“- s původními dřevěnými lavicemi, okénkem a stoličkou pro strážce. Zhlédli jsme sbírku dobových fotografií z časů okupace, odboje a atentátu na Heydricha a ve vitrínách u cel jsme viděli mučicí nástroje, které nacisté používali při výsleších. Druhá skupina se seznamovala s exponáty výstavy Archa Noemova, která je umístěna v nové budově Národního muzea. Výstava se soustředí především na obratlovce a představuje rozmanitost jejich druhů a životních forem. Při prohlídce expozice, spojené s vyplňováním kvízu, jsme zjistili mnohé o fascinujícím světě živočichů, kteří obývali nebo obývají naši planetu. Obě skupiny se následně vyměnily.

Odpoledne nechyběla procházka centrem Prahy, kterou jsme začali na Václavském náměstí. Národní třídou jsme došli k budově Národního divadla a po Smetanově nábřeží jsme pokračovali ke Karlovu mostu. Odtud jsme zamířili k budově Rudolfina a Pařížskou ulicí, nejluxusnější ulicí v Praze, jsme se dostali na Staroměstské náměstí, kde jsme si prohlédli orloj. Celetnou ulicí jsme se vydali k Prašné bráně, u níž jsme naši procházku zakončili.

Všichni jsme se ale těšili na večer, neboť nás čekalo divadelní představení v Divadle v Dlouhé s názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Všech 37 Shakespearových dramat zahráli jako „divadelní fastfood“ tři podnikaví herci (Jan Vondráček, Miroslav Táborský a Martin Matejka), kteří se jako „muži v černém“ snažili za každou cenu prodat divákům cokoli, co nese značku WS, a to výhodně a se slevou. Ze Shakespearových textů byly odstraněny všechny vedlejší dějové linie, které se bezprostředně netýkaly hlavních postav, a tak představení vycházelo pouze ze známých scén, které byly navíc prošpikovány současnými vtipy.

Ve velmi rychlém tempu a s esemeskovým vyznáním lásky se odehraje tragédie Romeo a Julie, nejkrvavější hra Titus Andronicus je prezentována jako kuchařská show, při níž diváci mohou ochutnat i pečené prsty, z příběhu o Macbethovi zbyl jen střet s Macduffem a jejich souboj za jevištěm, doprovázený výbuchy. Všechny komedie jsou zpracovány do jednoho příběhu, který herci s vtipnými maskami na obličeji čtou. Historické hry W. Shakespeara byly pojaty jako hokejový zápas, v němž se bojuje o trůn a s královskou korunou se zachází jako s pukem. Vrcholem představení je příběh Othella a Desdemony, ve kterém herci rapují a předvádějí beatbox, a bonusem je Hamlet, odříkaný v normálním tempu, poté rychleji a nakonec i pozpátku.

Inscenace byla založena především na improvizaci, situačním humoru plném nečekaných vtipů a přímém kontaktu s diváky. Herci zaslouženě sklidili dlouhý a bouřlivý potlesk a přidali Othellův rap, který snad diváky nikdy nepřestane bavit.

Celodenní exkurze v Praze se nám líbila a už se těšíme na další podobnou.

Sandra Báčková, kvarta

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.