Přednáška o energetice s profesionály

V pondělí 13. 2. 2017 proběhla na našem gymnáziu beseda o energetice pod názvem „Energie – budoucnost lidstva“, jíž se zúčastnili žáci tercie, kvarty, kvinty a sexty. Projekt je součástí vzdělávacího programu elektrárenské společnosti ČEZ a již poněkolikáté na gymnázium zavítali Ing. Václav Havlíček, vedoucí druhého reaktorového bloku Jaderné elektrárny Temelín, a Tomáš Hejl z Agentury J.L.M., kteří nás ve zkratce seznámili s problematikou výroby elektrické energie.

Dozvěděli jsme se, jaké množství elektrické energie se vyrábí v různých druzích elektráren a jaká je jejich efektivita. Během poutavého povídání jsme si uvědomili, že energie není jen sociální jistota, jak ji možná často vnímáme, ale že se někde musí vyrobit, podléhá křivce spotřeby atd. Žijeme ve světě, který už se bez elektrické energie zkrátka neobejde, ale zároveň nejsme připraveni na její případný kolaps. Viděli jsme také pár názorných ukázek při měření radioaktivity běžných předmětů. Přesvědčili jsme se, že radioaktivita je všude kolem nás, tedy nejen tehdy, když dozimetr přiložíme ke sklenici obarvené uranem.

Během vzdělávacího pořadu jsme si doplnili znalosti z fyziky, chemie i dalších předmětů a věnovali se problematice energetiky v ekonomických i ekologických souvislostech. Beseda proběhla zábavnou formou, přednášející používali trefné příklady, vyprávěli neobvyklé příběhy a za správné odpovědi na dotazy nás odměňovali drobnými cenami. Dvě vyučovací hodiny strávené s odborníky nám přinesly mnoho zajímavých poznatků.

Kamila Folprechtová, kvinta

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.