Kuba – dvě tváře svobody

Dne 27. 3. 2018 se studenti všech ročníků gymnázia zúčastnili geografické audiovizuální prezentace se živým komentářem cestovatelů z projektu Svět kolem nás. Jejich cílem se stal největší ostrov Velkých Antil, země s bohatou a pohnutou historií, země kontrastů a barev a jedna z posledních bašt komunismu – Kuba. Hlavním městem je dvoumiliónová Havana, které se přezdívá Paříž Karibiku,  historické centrum bylo dokonce zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Kuba je v současnosti druhou nejchudší zemí Latinské Ameriky. Hospodářství země je sužováno vleklou krizí způsobenou centralizovaným řízením ekonomiky. Dřívější hlavní opora ekonomiky – cukrová třtina a výroba cukru je na ústupu kvůli špatné organizaci práce. Kuba, donedávna nazývaná „cukřenka světa“, musí občas cukr i dovážet. Mezi nejznámější produkty patří také doutníky. Významný je i export rumu.

Studenti si odnesli skvělé zážitky i z filmových dokumentů, které je zavedly na plantáže, pod mořskou hladinu, na karneval i do krásné tropické přírody.

Mgr. Jana Kakaščíková

Trvalý odkaz na tento příspěvek.