Dějepisná exkurze do Lidic

 

 V úterý 15. května 2018 se žáci kvarty a septimy zúčastnili jednodenní dějepisné exkurze do Lidic. Je to bezesporu jedno z nejvýznamnějších památných míst nacistického teroru z období II. světové války v Evropě. 

 

Chvíli po příjezdu do nových Lidic, které byly postaveny nedaleko těch původních, jsme navštívili místní galerii, kde jsme byli seznámeni nejen s osudy jednotlivých rodin, ale i s tím, jak tato vesnička vypadala před onou tragédií. Po zhruba hodinové prezentaci jsme zamířili na samotné pietní území, kde i po mnoha letech panovala ponurá atmosféra. Viděli jsme základy statku Horákových, kde byli shromážděni muži těsně před popravou. Tyto základy jsou patrně jedinou původní části vesnice. Hned vedle základů byla na místě staré zídky postavena nová, kde byli muži popraveni, a nachází se tu i hrob, kam je hromadně pohřbili. K pozitivní náladě nepřispělo ani sousoší 82 lidických dětí.

 

Výlet jsme zakončili v muzeu s výtvarnou expozicí tvořenou fotografiemi a světelnými obrazy, které mají připomínat tváře a jména obětí. Celkový dojem ještě umocňovaly

audionahrávky dětských hlasů předčítajících původní dopisy, v nichž děti žádaly o oblečení a lžíce a které byly odeslány až po jejich smrti.

 

Expozice má vzpomínkový charakter a emotivně přibližuje druhou světovou válku i jednotlivé lidské osudy.

 

Markéta Syrovátková, kvarta

Trvalý odkaz na tento příspěvek.