Přednáška Bc. Martina Musila o znečištění vod

Ve středu 2. 5. 2018 navštívil týnské gymnázium Bc. Martin Musil, úspěšný absolvent z roku 2013 a mistr světa v muškaření. V rámci dvouhodinového semináře z biologie v septimě vedl přednášku o znečištění vod našich řek.

V úvodu semináře se studenti seznámili se strukturou Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a v druhé části se už věnovali negativním vlivům léčiv na rybí populaci. V povrchových vodách se totiž vyskytuje obrovské spektrum léčiv a detergentů, i když jejich koncentrace nejsou tak vysoké. Tak např. zbytky antidepresiv velmi negativně ovlivňují chování okounů a jako důkaz negativního vlivu hormonální antikoncepce jsme na fotografiích viděli vypitvané oboupohlavné gonády ryb.

Martin také hovořil o své diplomové práci, ve které se věnuje vlivu nepůvodních druhů ryb na naši faunu. Svůj výzkum provádí na řece Labi a Ohři ve spolupráci s německými vědci.

Během přednášky získali žáci informace o současných ekologických, mediálně nezveřejňovaných problémech, ale také informace o unikátních českých vynálezech, jako je například získávání kaviáru z živých ryb. V závěru přednášky Martin vysoce hodnotil kvalitu výuky na týnském gymnáziu.

Mgr. Jiří Šálený, učitel biologie

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.