„Papír a Štift“ – pobytový jazykový a divadelní projekt Čojč

V rámci česko-německé kulturní sítě Čojč se od 22. 5. do 4. 6. 2018 uskutečnil speciální divadelní projekt pro mladé lidi z obou zemí, kterého se zúčastnily také 4 žákyně vltavotýnského gymnázia.

Celkem 17 účastníků z Čech a Bavorska se setkalo v Hluboké nad Vltavou, kde divadelní projekt začal. Během prvního týdne navštívili pobočky proslulých výrobců tužek FABER CASTELL na Hluboké a KOH-I-NOOR v Českých Budějovicích, aby načerpali inspiraci pro společnou tvůrčí činnost. Při tvorbě představení pracovali s velkými rolemi papíru, který stříhali nebo trhali, balili se do něj, malovali na něj, dokonce vytvářeli hudbu a rytmus. Druhý týden svého pobytu pokračovali ve své tvořivé práci v Hohenau v Bavorském lese. Sepisovali nápady, vymýšleli texty a skládali scénu. Výsledkem jejich snažení bylo 40minutové představení, do kterého vložili svou fantazii, emoce, kreativitu a divadelní um. Diváci měli možnost zhlédnout tuto inscenaci na Hluboké a v Prachaticích a poté ještě ve 3 vystoupeních v Bavorsku.

Projekt „Papír a Štift“ umožnil všem účastníkům z obou stran hranice navázat nová přátelství a uvědomit si, v jaké geografické blízkosti vedle sebe žijeme.

Mgr. Ivana Hošková

Názory a dojmy účastnic projektu:

Z projektu jsem měla nejdřív velký strach. Jet s úplně neznámými studenty z Česka a Německa na 14 dní pryč a vytvářet představení bylo pro mě nepředstavitelné. Ovšem to se během prvních pár dní změnilo. Společné aktivity, hry, exkurze, vymýšlení scének… prostě celý projekt jsem si neskutečně užila. Potkala jsem skvělé lidi, se kterými jsem stále v kontaktu. Společně jsme zažili nezapomenutelné okamžiky a také vytvořili hodinové představení, které dokazuje, že jazyková bariéra není překážkou. Už teď se moc těším nejen na čojčlandskou konferenci, která se bude konat na podzim, ale i na další projekty kulturní sítě Čojč.

Sandra Báčková, kvinta

Při vyplňování přihlášky na česko-německý divadelní projekt Papír a Štift mě ani ve snu nenapadlo, že budu vybrána, protože počet míst byl opravdu malý. Po prvotním nadšení, když mi přišel email s potvrzením o přijetí, jsem začala pochybovat o svých znalostech němčiny. Pár dnů na projektu však stačilo, aby mi došlo, že jazyková vybavenost není to nejdůležitější. Šlo o souhru 15 mladých lidí s cílem vytvořit divadelní představení. Týdenní limit na vymyšlení hry, ještě k tomu na téma Papír a Štift, nám přišel šílený, protože většina z nás nikdy nic takového nedělala. Naštěstí jsme všechno perfektně stihli, odehráli dvě vcelku úspěšná představení v Čechách a po dalším týdnu pilování našeho “veledíla“ v Bavorsku ještě tři v Německu. Loučení bylo těžké, myslím, že na tyhle dva týdny nikdo z nás nezapomene.

Agáta Kneslíková, kvinta

Byl to opravdu skvělý zážitek, protože jsem poznala spoustu nových skvělých lidí. Velmi zajímavé mi přišly exkurze do Koh-i-Nooru a Faber Castellu, které byly pro nás připraveny. Ubytování bylo příjemné jak v Německu, tak na Hluboké. Bavilo mě, že skupina, ve které jsme se sešli, byla hudebně založená a všichni byli nadšení pro divadlo. Projekty Čojč jsou hlavně o rozvíjení kreativity a řečových dovedností v cizím jazyce. Určitě jsem na takové akci nebyla naposled!

Markéta Vilímková, sexta

Projekt Čojč byl pro mě určitě jednou z nejlepších akcí, kterých jsem se kdy zúčastnila. Ze začátku jsem měla obavy ze seznamování s novými lidmi, ale hned jsme se „oťukali“ a s většinou jsem si skvěle sedla. Němčina nebyla vůbec problém, ba naopak. Teď k ní mám úplně jiný vztah, je mi mnohem milejší. Forma vzniku samotného představení byla pro nás vždy zábavná. Zpracovávali jsme informace, které jsme získali ve Faber Castellu a v Koh-i-Nooru, mohli jsme volně tvořit a vymýšlet scénky. Určitě jsem na takovém setkání nebyla naposled. Projekty Čojč můžu všem doporučit.

Jana Ruschaková, sexta

 

Trvalý odkaz na tento příspěvek.