Gymnázium přivítalo europoslankyni Michaelu Šojdrovou

Ve čtvrtek 1. 11. 2018 navštívila naši školu europoslankyně Michaela Šojdrová. Její přednášky, kterou zprostředkovali Mladí lidovci, se zúčastnili žáci septimy a oktávy. Za doprovodu Jana Lukáče z Mladých lidovců představila studentům Evropský parlament i svou politickou činnost.

Hned v úvodu jsme si připomněli, že Česká republika vstoupila v roce 2004 do EU, a tudíž máme všichni české, ale i evropské občanství, které automaticky získává každý občan členského státu Unie. Občany EU reprezentuje Evropský parlament, v němž v současnosti působí 21 českých poslanců.

Paní Šojdrová nám přiblížila to, kolik poslanců má parlament, jak se poslanci zařazují do politických frakcí nebo jak probíhá plenární zasedání. Zajímavou informací bylo, že každý zvolený europoslanec slibuje, že upřednostní zájmy Evropy před zájmy svého státu. Kromě obecných informací o EP nás paní Šojdrová seznámila se svými názory na více sídel Europarlamentu nebo na problém migrace. Také nám nastínila možnost, jak se stát jejím stážistou. Ze všech uchazečů je vybráno několik, kteří pracují v její české kanceláři, a ti úspěšní se pak mohou podívat i do Belgie, kde nasbírají řadu zkušeností, jež je mohou ovlivnit v mnoha směrech, např. při rozhodování o studiu v zahraničí. V závěru setkání proběhla krátká beseda, při níž studenti kladli paní Šojdrové věcné dotazy, které se týkaly činnosti EP. Aktivní studenty odměnila europoslankyně dvojjazyčnou knihou o Karlu IV.

Z přednášky jsme si odnesli velké množství nových vědomostí o fungování Evropského parlamentu nebo přínosu EU. Zároveň jsme okusili, jaké to je přímo se setkat s europoslankyní.

Jan Vondra, septima

Trvalý odkaz na tento příspěvek.