Vánoční Salcburk

Pro žáky tercie a zájemce ze sexty se 11. 12. 2018 v rámci výuky německého jazyka uskutečnila jednodenní exkurze do Salcburku. Čtvrté největší město Rakouska, které leží u hranic s Německem v údolí řeky Salzach, je i hlavním městem spolkové země Salcbursko. Jeho Staré Město bylo pro svou architektonickou jedinečnost zařazeno v roce 1996 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Mnoho staveb vzniklo pod vlivem italského baroka, Salcburk tak získal nezaměnitelný italský šarm, dokonce je nazýván „Římem severu“.

Při pěší prohlídce poznali účastníci zájezdu krásy historického centra, které je rozděleno řekou Salzach. Prohlédli si Mirabellské zahrady, rodný dům W. A. Mozarta a vystoupali ke středověké pevnosti Hohensalzburg, odkud je krásný výhled na město. Jeho srdci dominuje monumentální chrám s přepychově zdobeným barokním interiérem, před nímž se na náměstí Domplatz každoročně konají adventní trhy. Nabídka prodejních stánků byla opravdu bohatá, a tak si žáci mohli pořídit drobné upomínkové předměty nebo ochutnat některou z tradičních specialit, např. currywurst, plněné brambory, vafle, pečené kaštany, pražené mandle nebo Mozartovy koule.

Odpoledne nechyběla možnost nakoupit ještě dárky a suvenýry v rušné nákupní ulici Getreidegasse a nechat se okouzlit nevšední vánoční atmosférou, pro kterou stojí za to do Salcburku vycestovat.

Mgr. Ivana Hošková

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.