Dějepisná exkurze za gotickými památkami

V pondělí 17. 12. 2018 se žáci sekundy zúčastnili dějepisné exkurze do Českých Budějovic, při níž měli namířeno do klášterního kostela Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

Kostel byl založen společně s městem r. 1265 a postaven a vyzdoben byl v tehdy módním gotickém slohu. Jeho největší atrakcí je ale bez pochyby 10metrová malba sv. Kryštofa. Dalšími zajímavostmi je např. nika s dvojitou malbou (Madona s donátorem, Pieta a světice) nebo freska Panny Marie Ochranitelky s Karlem IV. a jeho synem Václavem. I přes četné stavební úpravy si kostel zachoval raně gotický vzhled. Během prohlídky jsme také vyplňovali pracovní list o gotických památkách v Českých Budějovicích.

Z kostela jsme se vypravili na náměstí Přemysla Otakara II., kde se konaly adventní trhy. U stánků jsme si mohli koupit občerstvení nebo suvenýry a dárky, ozdoby, vykrajovátka a další věci. Kdo chtěl, zabruslil si na kluzišti umístěném kolem barokní Samsonovy kašny. Na své si tam přišel opravdu každý. Zpět jsme se vraceli s dobrým pocitem, že jsme zase o něco vzdělanější.

David Machoň, sekunda

Trvalý odkaz na tento příspěvek.