Burns Day na naší škole

V úterý 26. 2. 2019 si žáci gymnázia připomněli nejslavnějšího skotského básníka Roberta Burnse. Skotský národní svátek Burns Day oslavili soutěží v recitaci básní v originále, tradiční hudbou i tancem. Pro účinkující i hosty byl rovněž připraven malý raut.

Robert Burns je považován za skotského národního básníka. Psal melodické, hravé básně, jejichž tématem je skotské vlastenectví, láska, příroda a lidové tradice skotského venkova. V pozdějších letech se zaměřil na vážnější témata z politické a sociální oblasti.

Každá skotská rodina se v den Burnsových narozenin 25. 1. sejde u večeře, při které uctí jeho památku. Připravuje se národní jídlo haggis, což je ovčí žaludek plněný různými vařenými vnitřnostmi a bylinkami. Celá rodina je oblečena do tradičních skotských krojů, nechybí ani dudy a celý večer se recitují jeho básně.

Náš Burns Day začal vystoupením žaček primy, které představily tradiční irský tanec. Následovala soutěž, při níž studentky a studenti ze sexty a septimy recitovali různé básně v angličtině a jejich výkon posuzovala porota tvořená angličtináři naší školy, studentkami z Brazílie a Turecka, jež na naší škole působily v rámci projektu Edison, a paní Martinou Novákovou z nakladatelství Oxford University Press. Po soutěži čekalo na všechny malé občerstvení.

A kdo tedy vyhrál? Jak porota přiznala, měla velmi těžkou práci a ocenila výkony všech zúčastněných. Nicméně nakonec rozhodla, že společné druhé místo patří Patriku Mičkovi, Magdaléně Koberové a Kamile Folprechtové ze septimy a vítězné první místo Tereze Dědičové taktéž ze septimy. Po vyhlášení vítězů žáci odcházeli s úsměvy na tváři. Toto příjemně strávené odpoledne se všem líbilo.

Jiřina Pelikánová, septima

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.