Talent Akademie jihočeských nadějí 2019

V úterý 2. 4. 2019 ráno se konferenční sál hotelu Budweis v Českých Budějovicích naplnil 30 nadanými studenty ze 14 jihočeských gymnázií, kteří měli následující 3 dny možnost prohloubit si znalosti nad rámec středoškolské výuky formou zajímavých exkurzí, seminářů, odborných přednášek a nevšedních setkání. Projekt nadstavbového vzdělávání studentů středních škol, jenž vznikl díky spolupráci Nadace Jihočeských nadějí a ředitele Gymnázia Česká, se zaměřil na 2 sekce: Historie a Bohemistika – svět médií. Z vltavotýnského gymnázia se akademie zúčastnili 2 studenti, Prokop Machoň z kvinty a Sandra Báčková ze sexty.

Program každé skupiny byl nabitý od A do Z. Ve společné části se studenti setkali s významným televizní publicistou a vysokoškolským pedagogem PhDr. Václavem Moravcem, jehož beseda s účastníky se protáhla až do pozdních nočních hodin. Nechyběl ani známý herec a držitel Českého lva Karel Roden či oscarový režisér Jan Svěrák. Za zmínku stojí i jedinečná osobní zpověď pamětnice Aleny Popperové, oběti nacistické perzekuce, která dojemně převyprávěla svůj příběh.

V sekci bohemistů se dále představili spisovatel Jan Štifter, novinář Seznamu Václav Dolejší nebo např. redaktor Vojtěch Srnka. Studenti ale neseděli jenom přikováni k židlím v přednáškových aulách, jejich kroky zamířily také do zákulisí Jihočeské televize, Českobudějovického deníku a Hitrádia Faktor.

Historici se zúčastnili přednášky uznávaného egyptologa Prof. Miroslava Bárty, navštívili Státní zámek Hluboká nad Vltavou, dále zámek v Českém Krumlově, kde se jich ujal PhDr. Pavel Slavkov a provedl je památkou UNESCO, nahlédli do Akademické knihovny Jihočeské univerzity a ve Státním okresním archivu si zalistovali ve starých kronikách.

„Budoucnost našeho kraje bude jednou tvořena úspěchy či neúspěchy těch, kteří jsou dnes ještě dětmi.“ zaznělo z úst ředitele nadace MUDr. Martina Kuby a s touto myšlenkou vznikla i TalentAkademie jihočeských nadějí. Druhý běh je tedy za námi a už teď se připravuje 3., na podzim letošního roku.

Sandra Báčková, sexta

Video z Talent Akademie 2019 zde: https://youtu.be/TvGJwh3pjzY
Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.