Za tajemstvím Pražského hradu

Ve středu 4. prosince 2019 se uskutečnila kulturně-historická exkurze žáků kvarty a zájemců z kvinty do Prahy. Za prohlídkou významného českého historického dědictví zavítali na Pražský hrad, kde se seznámili s rozsáhlým hradním areálem i některými vybranými objekty.

Žáci postupně navštívili Katedrálu sv. Víta, Starý královský palác s Vladislavským sálem, baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku, Rožmberský palác i muzejní expozici „Příběh Pražského hradu“. Poté je čekala komentovaná prohlídka Obrazárny, která za svými zdmi ukrývá poklady pocházející ze slavných sbírek císaře Rudolfa II., mezi nimiž nechybí díla mistrů Tiziana, Aachena či Rubense. Paní průvodkyně nadchla návštěvníky svým přístupem i srozumitelným, zajímavým a poutavým výkladem. Odpoledne se z Hradu žáci vydali Královskou cestou do centra města. Nerudovou ulicí přes Malostranské náměstí, Karlův most a Staroměstské náměstí došli až na náměstí Republiky, kde mohli na adventním trhu nebo v obchodním centru Palladium nasát vánoční atmosféru a také koupit dárky a suvenýry.

Večer se účastníci těšili na představení „Souborné dílo Williama Shakespeara“ v Divadle v Dlouhé, ale kvůli onemocnění v souboru zhlédli hru „Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka“. Malý Pavlík se právě na Štědrý den ztratil svému tatínkovi v předvánoční Praze a přitom prožil neobvyklá dobrodružství v obchodním domě, s pánem nesoucím kapra, na Václavském náměstí při setkání s čertem, lampářem, holčičkou se sirkami, pošťákem a jeho koníčkem a nakonec i na policii.

Poetický příběh byl podpořen loutkohrou, groteskou, filmovou projekcí i hudební složkou. Hity ze Semaforu i od Beatles zahrála živá kapela na pódiu a zazpívali je sami herci, kteří v retro kostýmech dokonale napodobili pohybové kreace tehdejších zpěváků. Navíc představitel hlavní role fantasticky imitoval hlas Václava Neckáře v písních „Tu kytáááru jsem koupil kvůli tobě“, „Chrám sv. Víta“ nebo „Půlnoční“ a právem sklidil bouřlivý potlesk. Divadelní pásmo plné fantazie, radosti a hravosti bylo příjemným předvánočním zpestřením pro mladší diváky a nostalgickým návratem do dětství pro starší generaci.

Krásné slunečné počasí přispělo k neopakovatelným zážitkům a pohodově strávenému dni v našem hlavním městě.

Mgr. Ivana Hošková

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.