Studenti gymnázia v živém vysílání Fokusu Václava Moravce

Žáci týnského gymnázia se pravidelně úspěšně účastní různých soutěží – předmětových olympiád, SOČ atd. Vybraným žákům pak naše škola umožňuje přihlásit se na rozšiřující školení. Kromě tradiční Jaderné maturity jsme přihlásili žáky i do TalentAkademie. V tomto projektu se žáci středních škol účastní odborných přednášek, laboratorních cvičení a diskusí na vysokých školách. Vše pod taktovkou odborníků z ČSAV nebo vysokých škol.

V rámci TalentAkademie získalo týnské gymnázium možnost zúčastnit se diskusního pořadu Fokus, který na ČT24 moderuje Václav Moravec. V úterý 14. 1. 2020 se 4 žáci z oktávy a 3 ze sexty vydali s žáky dalších jihočeských gymnázií na živé natáčení. Plán exkurze byl velmi bohatý. Ve 13 hodin jsme si prošli hlavní budovu České televize, viděli jsme několik studií a pozorovali jsme natáčení pořadu pro děti. Zhlédli jsme i výstavu věnovanou štědrovečerním pohádkám.

V 16,30 hod. jsme měli hodinovou přednášku v kostele sv. Jakuba na Zbraslavi a v 18,30 už nás štáb začal usazovat v sále zbraslavského zámku. Témata k diskusi byla: Kdo je chudý a kdo bohatý? Jakou moc mají peníze? Jak silný je hlas chudých? Kam zmizela střední třída a k čemu je potřeba? Jaká je propast mezi chudými a bohatými lidmi – i kontinenty? Co přináší bohatství a co znamená chudoba? Jaký vliv má bohatství a konzum pro planetu? Spasí svět nové technologie? Je věda symbolem naděje? Je symbolem naděje nová generace?

Od 20 do 21,30 hod. jsme sledovali živou diskusi, na kterou byli pozváni: Miloš Rejchrt – evangelický farář, Kristina Höschlová – lékařka, Filip Matějka – ekonom, Zuzana Šmídová – ekonomka, Marie Šabacká – polární ekoložka a Jaroslav Doležel – rostlinný genetik

Myslím si, že návštěva živého televizního vysílání byla pro žáky velmi zajímavou zkušeností, zjistili jsme, jak náročné je vytvořit televizní pořad. Ve studiu bylo 250 žáků se svým pedagogickým doprovodem a 50 členů televizního štábu. Navíc osobní kontakt s odborníky může mladým lidem pomoci při volbě povolání.

Mgr. Jiří Šálený, výchovný poradce

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.