Exkurze v Jaderné elektrárně Temelín

V pondělí 20. 10. 2021 se studenti septimy zúčastnili exkurze v Jaderné elektrárně Temelín, při které navštívili informační centrum a některé prostory jaderné elektrárny.

V informačním centru se žáci prostřednictvím krátkého filmu dozvěděli, jak funguje jaderná elektrárna a jak probíhá štěpná reakce. Pomocí 3D animace pochopili, kde se nejrůznější armatury či zařízení nachází nebo k čemu slouží. Zajímavá byla mlžná komora, která umožnila pohled na částice přírodního záření.

Pak přišla na řadu asi 3kilometrová trasa po areálu ETE. Žáci se podívali nejprve na simulátor blokové dozorny, jež zajišťuje provoz a bezpečnost chodu elektrárny. Po splnění všech hygienických a bezpečnostních opatření následovala prohlídka střeženého prostoru elektrárny. Zamířili do strojovny, kde je umístěna parní turbína. Někteří měli možnost vystoupat dokonce i do ochozu chladicí věže.

Exkurze splnila svůj účel. Žáci si odnesli mnoho zajímavých informací o historii i budoucnosti elektrárny, provozu, bezpečnosti a některé z nich mohla tato návštěva inspirovat při výběru jejich budoucího povolání.

Anděla Komrsková, septima

Trvalý odkaz na tento příspěvek.