Střípky z exkurze do Sázavy a Prahy

V pátek 18. 2. 2022 se žáci kvinty a sexty a zájemci z tercie a kvarty zúčastnili exkurze do Sázavy a Prahy, na jejímž programu byla návštěva kostela sv. Prokopa v areálu Sázavského kláštera, pražského Klementina a večerního představení v Divadle v Dlouhé.

Nový prohlídkový okruh v kostele sv. Prokopa nabízí např. zrestaurovaný oltář, zrenovované varhany, galerii sv. Prokopa s částí chrámového pokladu včetně koflíku a lžíce, které Prokopovi údajně patřily, a obnovenou kryptu. Sázavský klášter byl založen roku 1032 z popudu knížete Oldřicha a svatého Prokopa. Prokop se stal prvním opatem. Klášter je střediskem slovanské vzdělanosti a jedním z posledních míst v Čechách, kde se provozovala liturgie ve staroslověnštině.

Pražské Klementinum, kde v současnosti sídlí Národní knihovna, se může chlubit několika unikáty. Za návštěvu rozhodně stojí nejkrásnější barokní knihovna na světě se sbírkou astronomických a geografických glóbů a Astronomická věž, která nabízí výhled na Hradčany, Malou Stranu, Karlův most i Staré Město.

Večerní představení v Divadle v Dlouhé mělo za úkol během dvou hodin seznámit diváky s Shakespearovým dílem. Pokusili se o to tři podnikaví herci – Jan Vondráček, Miroslav Táborský a Martin Matejka, kteří zahráli všech 37 her a 154 sonetů jako divadelní fastfood. Představení vycházelo pouze ze známých scén, které byly navíc prošpikovány současnými vtipy. Příběh Romea a Julie s esemeskovým vyznáním lásky, Othellův rap nebo bezlebkový Hamlet odříkaný v normálním tempu, poté rychleji a nakonec i pozpátku zřejmě nemají konkurenci.

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách jsme vlastně zhlédli na poslední chvíli. V dubnu 2022 bude mít toto představení v DvD svou derniéru. Mnohým ale v uších bude ještě dlouho znít „Še-Še-Šejkspír…“

Mgr. Ivana Hošková

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.