Králem Jaderné maturity 2022 se stal žák našeho gymnázia

Ve dnech 20. – 22. 4. 2022 se na Jaderné elektrárně Temelín konal 15. ročník Jaderné maturity. Této třídenní stáže se zúčastnili studenti třetích ročníků středních škol z celé republiky. Naši školu reprezentovali čtyři studenti: Martin Haikl, Tadeáš Dudek, Tomáš Kneslík a Martin Bříza.

První den jsme byli obeznámeni s fungováním elektrárny formou přednášek od zkušených zaměstnanců elektrárny. Během přednášek jsme se dozvěděli spoustu informací o primárním a sekundárním okruhu, elektrické části JE a radiační ochraně.
Druhý den byl zaměřen na praktické ukázky. Byli jsme provedeni celým areálem elektrárny. Viděli jsme strojovnu, chladicí věže, havarijní štáb, simulátor blokové dozorny a mnohá další zařízení. V infocentru jsme zhlédli nový film ve virtuální realitě a v mlžné komoře jsme si ukázali všudypřítomnost radiace.

Třetí den jsme naše získané znalosti uplatnili v závěrečném testu. Test se skládal z 20 otázek napříč všemi probranými tématy. Všichni studenti v testu uspěli, za což obdrželi diplom absolventa Jaderné maturity 2022. Studenti našeho gymnázia svými výsledky nezklamali: Tomáš Kneslík obsadil 3. místo a Martin Bříza 1. místo, čímž se stal Králem Jaderné maturity 2022. Po testu následovala beseda Ing. Havlíčka o aktuálním stavu a budoucnosti jaderné energetiky.

Na Jaderné maturitě jsme obohatili naše znalosti o jaderné energetice a provozu jaderné elektrárny. Stáž je skvělá příležitost pro studenty, kteří uvažují o zaměstnání v technickém oboru.

Martin Bříza, septima

Trvalý odkaz na tento příspěvek.