Talent Akademie 2022

Ve dnech 9. – 11. 5. 2022 proběhl 5. ročník TalentAkademie jihočeských nadějí, který byl zaměřen na medicínu. Do Českých Budějovic se sjelo rekordních 38 studentů a studentek z 19 jihočeských gymnázii. Naši školu reprezentovali Kateřina Vandová (sexta) a Tadeáš Dudek (septima). Organizátoři projektu zajistili ubytování v hotelu Budweis, kde mimo jiné také částečně probíhaly některé přednášky.

První den, tedy v pondělí, strávila část účastníků v písecké nemocnici, kde byli studenti seznámeni s některými odděleními. Přihlíželi jsme laparoskopické operaci dělohy, screeningu a mamografii nebo vyšetření těhotné ženy. Až večer byla TalentAkademie slavnostně zahájena a po něm nás pan Petr Studenovský (bývalý šéfredaktor Redakce zpravodajství České televize) zasvětil do tajů společenské etikety.

V úterý jsme nahlédli do provozu českobudějovické nemocnice. Při prohlídce endoskopického centra jsme si vyzkoušeli např. kolonoskopii, v rámci robotické chirurgie operaci imaginárního pacienta a v katetrizační laboratoři jsme byli seznámeni s metodami operace srdce. Večer proběhla beseda s prezidentem karlovarského Mezinárodního filmového festivalu Jiřím Bartoškou, který se stal i prezidentem letošního ročníku TalentAkademie.

Třetí den se konaly už jen přednášky v konferenčním sále hotelu Budweis. V rámci celého programu nám přednášeli odborníci, jako jsou prim. MUDr. Ivo Horký, MUDr. Jiří Holan, prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph. D., FCCM, prof. MUDr. Robert Lischke, Ph. D., MUDr. Ladislav Pešl, prim. MUDr. Aleš Mokráček, CSc., prim. MUDr. Aleš Chrdle, MUDr. Marek Slabý či MUDr. Jiří Fiedler, Ph.D., MBA

Třídenní program nabídl všem účastníkům možnost prohloubit si znalosti nad rámec středoškolské výuky formou exkurzí, seminářů, zajímavých přednášek a také prostřednictvím nevšedních setkání. Pro účastníky tohoto projektu to byla obrovská příležitost a zkušenost, která by se nám mohla hodit při budoucím studiu.

Kateřina Vandová, sexta

Trvalý odkaz na tento příspěvek.