Exkurze do Prusa Research

Prusa Research, a.s. je česká firma vyrábějící 3D tiskárny. Byla založena v roce 2017, ačkoliv historie 3D tiskáren Prusa sahá až do roku 2010. V tomto roce spatřila světlo světa první 3D tiskárna Prusa Mendel. O dva roky později byla na trh uvedena nová tiskárna Prusa i3, která je na trhu dodnes, a to již ve své třetí generaci.

V úterý 21.6. 2022 se zájemci o informatiku, robotiku a 3D tisk ze sexty a septimy vydali na exkurzi do Prahy, do prostor tohoto výrobce 3D tiskáren. Firma je největším průkopníkem na trhu s low-cost 3D tiskárnami nejen v Česku, ale i ve zbytku světa.

Prohlídka začala v dolních prostorách PrusaLab, která funguje jako sdílená dílna, v níž mohou své nápady a projekty rozvíjet studenti architektury a designu, podnikatelé i kutilové, protože k dispozici mají kromě 3D tiskáren i laser, CNC stroje a další. Ve vyšších patrech jsou umístěny výrobní prostory, ve kterých vyvíjejí vlastní hardware a software, vynalézají, experimentují a vylepšují… Přímo v budově se nalézá „farma“ – obří místnost, kde více než 600 tiskáren tiskne díly na další stroje.

Během pandemie covid-19 (2020-2021) pružně zareagovali v Prusa Research na nedostatek ochranných pomůcek a začali vyvíjet a tisknout obličejové štíty. Zdravotníkům a dalším profesionálům po celé ČR poskytli více než 250 000 štítů.

Prusa Research je zajisté moderní firma nejen s velice moderní výrobou, ale i s nadčasovým pohledem na práci. Součástí výrobního podniku je také zahrada, v níž nás velice překvapily lamy ve volném výběhu.

Jonáš Buliga, Lukáš Makrlík a Martin Zámečník, sexta

Fotografie

 

 

Trvalý odkaz na tento příspěvek.