Exkurze do Jindřichova Hradce a okolí

Dny 22. až 24. 6. 2022 strávili žáci kvinty na exkurzi do Jindřichova Hradce a okolí.

Když nás ranní expres vyzvedl z Veselí nad Lužnicí a zamířil do Jindřichova Hradce, všichni jsme byli plní očekávání. Na programu jsme měli spoustu zajímavých aktivit: vystoupali jsme na městskou věž, navštívili jsme místní hrad a zámek i Muzeum Jindřichohradecka, kde jsme obdivovali unikátní Krýzovy jesličky, největší mechanický lidový betlém na světě. Další expozice tady nabízely jak artefakty z historie všednodennosti, tak např. dobové upomínky na světovou operní divu Emu Destinnovou, ale nejvíc nás zaujala výstava věnovaná místnímu ochotnickému divadlu. Její součástí bylo i malé jeviště s kostýmy k zapůjčení. Pětice studentů se hned chopila šance a předvedla zbytku třídy parodické zpracování několika Shakespearových her. Všichni se dobře bavili až do poslední chvíle a byla téměř škoda odcházet. Ale i to nejlepší divadlo musí jednou zavřít. Přišel čas posunout se dál.

Po rychlém přesunu nás přivítal kemp Komorník, kde jsme se ubytovali v chatkách a ti odvážnější si postavili stany. Okamžitě nás pohltila atmosféra kempu v divočině. Tu jsme poté dostali možnost blíže prozkoumat následující den, kdy nás čekal pěší výlet po krásách České Kanady. Náročnost procházky zvýšilo úmorné vedro, které z nás rychle vysávalo energii. Po návratu do kempu tedy mnozí rádi odpočívali, jiní se svlažili v místním rybníku nebo se věnovali sportovním aktivitám. Večer jsme vyplnili hrami, které jsme si sami vymysleli a které nám částečně připomněly atmosféru adaptačního kurzu.

Všem nám bylo líto, když jsme se následujícího rána museli sbalit a vyrazit na cestu domů. Když jsme se měli na nádraží rozdělit, neobešlo se to bez kapky sentimentu a spousty objetí. Každý z nás by si podobnou akci určitě rád v budoucnu zopakoval.

Adriana Leštinová, kvinta

Fotografie

Trvalý odkaz na tento příspěvek.