Příběhy našich sousedů

V rámci projektu Příběhy našich sousedů, pořádané organizací Post Bellum, se 13. října 2022 v prostorách SPŠ Tábor zúčastnili naši studenti závěrečné prezentace prací žákovských týmů. Naši školu reprezentovaly dva týmy, které spolu s týmy z dalších tří škol představily výsledky své půlroční práce, kdy natáčely rozhovory s pamětníky, zpracovávaly získané informace, vyhledávaly si dobové reálie a nakonec vytvořily krátké video, animaci nebo rozhlasovou reportáž.

Septimáni Kateřina Vandová, Kateřina Porodová, Natálie Peroutková, Ondřej Král, Lukáš Makrlík a Radim Oranský natočili pod vedením pana ředitele Milana Šnorka video zaznamenávající vzpomínky pana Josefa Lexy na svou rodnou vesnici Temelínec, která na konci minulého století musela ustoupit výstavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Tým současných i bývalých žáků a žákyň kvarty a kvinty ve složení Valentýna Ambrožová, Ester Jobbágyová, Marie Harbáčková, Petra Porodová, Nela Holíková, Matyáš Maršík, Ondřej Porod, Stella Šochová a Benjamin Sobota vytvořil pod vedením paní učitelky Magdaleny Pasovské animaci ilustrující počátek spolku Baráčníků v Týně nad Vltavou. Cenné informace jim poskytla paní Jaroslava Svobodová, která studenty přijela i osobně podpořit a stejně jako oni si na prezentaci oblékla krásný kroj.

Velmi zajímavé byly ale i výsledky ostatních týmů a bonusem celé akce byla možnost promluvit si o své práci s odbornou porotou, která pro studenty měla nejen slova chvály, ale také nápady, co by příště mohli vylepšit. Členy poroty byli Libor Svoboda (historik, Ústav pro studium totalitních režimů), Petr Šulc (učitel a ředitel, ZŠ Deštná) a Luboš Dvořák (koordinátor komunikace, město Tábor). Večerem provázela redaktorka Českého rozhlasu v Českých Budějovicích paní Lucie Hochmanová.

Mgr. Magdalena Pasovská

Trvalý odkaz na tento příspěvek.